微信刷题,考证常用
  • 所属考试大学英语四级试题库
  • 试题题型【阅读理解 Section C】
试题内容

    Is it possible to persuade mankind to live without war? War is an ancient institution which has existed for at least six thousand years. It was always bad and usually foolish, but in the past the human race managed to live with it. Modem ingenuity( 创造力. has changed this. Either Man will abolish war, or war will abolish Man. For the present, it is nuclear weapons that cause the most serious danger, but bacteriological or chemical weapons, may before long, offer an even greater threat. If we succeed in abolishing nuclear weapons, our work will not be done. It will never be done until we have succeeded in abolishing war. To do this, we need to persuade mankind to look upon international questions in a new way, not as contests of force, in which the victory goes to the side which is most skillful in killing people, but by arbitration (调解. in accordance with agreed principles of law. It is not easy to change very old mental habits, but this is what must be attempted. 
    There are those who say that the adoption of this or that ideology would prevent war. I believe this to be a big error. All ideologies are based on dogmatic(教条式的)statements which are, at best, doubtful, and at worst, totally false. Their adherents believe in them fanatically(狂热地. that they are willing to go to war in support of them. 
    The movement of world opinion during the past few years has been very largely such as we can welcome. It has become a commonplace(老生常谈. that nuclear war must be avoided. Of course very difficult problems remain in the world, but the spirit in which they are being approached is a better one than it was some years ago. It has begun to be thought, even by the powerful men who decide whether we shall live or die, that negotiations should reach agreements even if both sides do not find these agreements wholly satisfactory. It has begun to be understood that the important conflict nowadays is not between different countries, but between Man and the atom bomb. 

1.[单选题]From Paragraph 2 we learn that the author of the passage __
  • A.is a supporter of some modem ideologies
  • B.does not think that the adoption of any ideology could prevent war
  • C.believes that the adoption of some ideologies could prevent war
  • D.has no doubt about the truth of any ideologies
  • 解题思路:根据题干指示可直接将答案定位到文章第二段。本题考查作者对于一些ideologies的看法,他说: “还有的人认为采用了这种或者那种意识形态就能避免战争。我认为这种想法是个很大的错误。”接下来作者阐述了意识形态的教条性和可能存在的误导性。这与B项的说法吻合,其他几项均与文意不符。
2.[单选题]According to the author,
  • A.war is the only way to solve international disputes
  • B.war will be less dangerous because of the improvement of weapons
  • C.it is impossible for man to live without war
  • D.war must be abolished if man wants to survive
  • 解题思路:根据题干信息无法定位。只能将选项一一与文中信息进行比对来判断。A项 “战争是解决国际争端的唯一方式”显然与文章立意相悖,排除;B项“由于武器的改进,战争将会变得越来越不危险”,根据作者在第一段中对核武器、生化武器的阐述可知该项不正确;C项“人类要想不发生战争就无法生存”也错误,否则作者就不会倡导人类消除战争了;D项“如果人类要生存就必须消除战争”正确,这也是第一段中“要么就是人类废止战争,要么就是战争摧毁人类”的意思。故选D。
3.[单选题]In the sentence "To do this, we need to persuade mankind... " (Line 6, Para.1 ) "this" refers to __
  • A.solving international problems
  • B.improving weapons
  • C.abolishing war
  • D.living a  peaceful life
  • 解题思路:根据题干指示可直接将答案定位到第一段第九句。原文第九句提到: “为达到这一目标,我们需要劝说人们以一种新的方式看待国际问题……”。要想确知this的指代,我们需要向前寻找答案。上文说:“即使我们能成功废除核武器,我们的使命也并不算完结。除非我们彻底消灭了战争,否则我们的使命永远不算完成。”可见this指的就是消灭战争这一任务。答案为C。
4.[单选题]The last paragraph suggests that
  • A.international agreements can be reached more easily now
  • B.man begins to realize the danger of nuclear war
  • C.nuclear war will definitely not take place
  • D.world opinion welcomes nuclear war
  • 解题思路:根据题干指示可直接将答案定位到文章最后一段。四项的意思分别是:国际协议现在更容易达成、人们开始认识到核战争的危险性、核战争绝不会发生、世界观点欢迎核战争。C项表达绝对化,D项有悖常理,这两项可先排除。而从该段第二句中的commonplace一词可知人类也不是刚刚才开始认识到核战争的危险,故排除B。因此只剩下了A选项。结合最后一段中作者的观点, “人们开始思考,即使那些能决定人类生死存亡的实权人物也在思考:是否应该依靠谈判达成共识,甚至双方都发现那些共识其实并不完全令人满意。”可知,与以前相比,国家之间现在更容易达成协议。故选A。
5.[单选题]This passage implies that war now is __
  • A.worse than in the past
  • B.as bad as in the past
  • C.not so dangerous as in the past
  • D.as necessary as in the past
  • 解题思路:根据题干信息implies that war now is可将答案定位到第一段第四句。原文中的modem与题干中的now对应,该句提到: “现代智慧已经改变了这种模式。要么就是人类废止战争,要么就是战争摧毁人类。目前,最具危险性的是核武器,但是细菌和化学武器也许会在不久的将来造成更大的威胁。”可见作者认为由于科技的进步,如今战争的杀伤力比以往更大,可能会摧毁整个人类。故答案为A。
大学英语四级在线题库
  • 参考答案:B,D,C,A,A